Herkes sigarayı bırakabilir

Bir bağımlılık olmasına rağmen istek ve azim olduktan sonra herkes sigarayı bırakabilir. Biraz sabır, biraz irade, bir de bırakmanın getireceği zorlukların nasıl aşılabileceği konusunda bilinçli olmak yeterli.

Bıraktığınız ilk günden itibaren artık karbonmonoksitli hava solumadığınız için eritrositleriniz dokularınıza oksijeni yeniden tam kapasite ile taşıyabilecek. 6 binden fazla zehirli maddeyi gün boyunca solumayacaksınız. Dolayısıyla iştah bozuklukları, solukluk, çabuk yorulma başta olmak üzere birçok sağlık sorununuz biranda düzelecek, yüzünüzdeki çizgiler hafifleyecek, gözaltınızdaki torbalanmalar inecek, sesinizdeki kalınlaşma ve bozulma da düzelecek, nefesiniz küllük gibi değil normal bir insan gibi kokacak.
Bırakmayı takiben yeniden başlamanıza yol açabilecek başlıca etken beyninizde kökleşmiş olan sigara içme isteği yani nikotin ihtiyacıdır. Sigara içme isteğini sigarayı bıraktığınız dönemde de hissedeceksiniz. Ayrıca sigarayı parmaklarınızın arasında tutmak, düzenli olarak ağzınıza götürüp getirmek, sigara içen arkadaş ortamlarına dahil olmak ve özellikle yemeklerden sonra asit salgısını artırması nedeniyle verdiği doygunluk hissini aradığınız için de sigara içme isteği duyabilirsiniz. Bazen de kendinizi çok sinirli, mutsuz yada keyifli hissedebilir, kendinizi zayıf olduğunuzu bilen eski dostunuza yani sigaraya teslim etmek isteyebilirsiniz. Bu gibi bazı yer ve durumlarda kendinize "bir sigara yak"diyebilirsiniz.

Bilmeniz gereken şey, sigarayı bıraktığınız dönemde bu içme isteğinin dalga dalga kendini göstereceği ve bu içme isteğinin sadece üç beş dakika süreceği. Bu dönemi eğer içmeden atlatabilirseniz içme isteği dalgası sönüp geçer..

Sabahın ilk sigarasını uyanmayı takiben ilk yarım saatte içiyorsanız; 
Eğer bu grupta iseniz günde içtiğiniz sigara sayısının da çok olması beklenir. Bu durum tiryakiliğinizin fiziki bağımlılık düzeyinde olduğunun bir göstergesidir. Bu düzeyde bağımlı olanlar, sigarayı bıraktıkları ilk birkaç gün veya ilk birkaç hafta kolay sinirlenebilirler, nedenini bilmedikleri bir sıkıntı hissi duyabilirler,dikkatlerini toplamada zorluk çekebilirler, iştahları artabilir. Bu belirtiler giderek hafifler, iki veya üç hafta kadar bu dönem sürebilir. Eğer bu grupta iseniz şundan emin olunuz; bu belirtiler kesinlikle geçici bir süre içindir. Bu dönemi daha rahat aşmak ve daha yüksek bir başarı elde etmek için sağlık kuruluşlarından yardım isteyebilirsiniz.

Sigarayı bırakanlar kilo almamayı da başarabilirler; 
Birçok kişi sigaraya zayıflamak için başlayabilir. Yada eğer sigara içiyorsa kilo almamak için bırakmak istemeyebilir. Oysa bu nedenle sigara içen kişilerin hiçbiri sigara ile kilo vermeyi başaramamıştır. Sigarayı bırakan kişi kilo almamak için beslenmesine özen göstermelidir. Yapılan egzersiz yada yürüyüşler kilo almayı önleyebileceği gibi beden ve ruh sağlığına önemli yararlar sağlar. Spora başlanması sigaranın bırakıldığı ilk günlerde ortaya çıkabilecek sıkıntı hissinin aşılmasına da katkı sağlayabilir. Çünkü spor aktiviteleri sırasında ortaya çıkan "endorfin hormonu", stresi ortadan kaldırmasının yanı sıra nikotinik reseptörleri tıkayarak vücudun nikotine olan isteğini ve ihtiyacını da azaltır.

Daha önce bırakmayı deneyip başarısız olduysanız; 
Bırakmayı tekrar denemelisiniz. Sigarayı bırakmanın ilk denemede başarılamaması son derece doğaldır. Tekrar denemekten asla vazgeçmemelisiniz. Sigarayı bırakanların çoğu ancak tekrarlayan bırakma denemelerinden sonra başarılı olabilmektedirler. Bu konuda cesur olunması gereklidir. Bıraktıktan sonra içilecek birkaç sigara bırakma isteğinizi söndürmemelidir.

Bırakmayı hazırlık dönemi için tavsiyelerimiz ; 
İlk işiniz kendinizce uygun olan bir tarihte belirli bir "Bırakma Günü"ne karar vermenizdir. Hazırlık için bir hafta süreye ihtiyacınız olabilir. Bırakma gününüzü, kendinizce önemli olan ve hatırlamada zorlanmayacağınız doğum günü, evlilik yıldönümü yada çocuğunuzun doğum günü gibi özel günler arasından belirleyebilirsiniz. Belirlediğiniz günü eşinize, ailenize, iş arkadaşlarınıza yada yakın arkadaşlarınıza ilan din. Çünkü bu kişilerin, size psikolojik ve sosyal olarak destek olması bırakma eylemini sürdürmenizde etkili olur.

Şimdi en isabetli kararlarınızdan birini verdiğinize göre kendi kendinizi ödüllendirin. Bırakma gününü izleyen ilk başarılı günün, ilk başarılı haftanın ve ilk başarılı ayın sonunda da böyle bir ödül hakkınız olsun. Bu konuda sigara bırakmayı isteyen bir başka arkadaşınızla da birbirinize destek olabilirsiniz.

Bundan sonra sigarayı bırakma kararınızın nedenlerini bir kağıt üzerine önem sırasıyla yazın ve bu kağıdı yanınızda taşıyın. Bırakma döneminde zaman zaman bu kağıdı okumanız yarar sağlar.

Bırakma günü öncesi son sigaranızı içtikten sonra evde bulunan sigara, sigara paketi, çakmak, küllük gibi nesneleri atın veya gözden uzaklaştırın. Bunlar içinizdeki kökleşmiş içme isteği sönünceye kadar sizin için tehlikeli nesnelerdir. Bu nesneleri iş yerinizden de uzaklaştırmayı unutmayın.

Bırakmaya hazırlanırken kendinizi psikolojik olarak nasıl hazırlamalısınız? 
Normalde sigara kullanımı bilinçsizce sürer. İçme isteği bir çok uyaranın etkisiyle kendiliğinden ortaya çıkar. Sigara içme alışkanlığı bir tür tik olduğu için, sigara yakan yada içen bir kişiyi görmeniz ve hatta sigara resmine bakmanız, sigara içme isteği duymanıza neden olabilir. Bu durumu değiştirmek ilk adım olacaktır. Bu nedenle birkaç gün sigara içme davranışınızı yakın takibe alın ve içtiğiniz her sigaranın bilincine varmaya çalışın. Her sigara için, ne zaman, nerede, kiminle,ne yaparken içtiğinizi belleğinize yazın. Bu işlemi kendi düzenleyeceğiniz bir çizelge aracılığıyla yazılı olarak yapabilirsiniz.

Bırakma günü ve izleyen dönem için tavsiyeler; 
Bırakma gününüzde, böyle önemli bir kararı uygulamaya geçirmenin ayrıcalığını ve gururunu hissetmeye çalışın. İlk günü başarıyla tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin. Bırakma gününün başından itibaren zaman zaman sigara içme isteği hissettiğinizde aşağıdaki tekniklerden yararlanabilirsiniz ; 
Sigarayı kendi kararınızla bıraktığınızı hatırlayın. 
3-5 dakika süren içme isteği dalgaları geldiğinde yanınızda taşıdığınız, üzerine bırakma nedenlerinizi kaydettiğiniz kağıdı çıkartıp zihninizi bırakma nedenlerinize yoğunlaştırın. 
Bulunduğunuz yer ve durumu değiştirin. 
Dikkatinizi başka şeylere yöneltmeye çalışım, yerinizden kalkıp gezinin, meyva suyu veya su için, bir arkadaşınızla birkaç dakika sohbet edin. 
Derin nefes egzersizleri yapın, önce içinizden 8'e kadar sayarak derin bir nefes alın, daha sonra içinizden 4'e kadar sayarak nefesinizi tutun, sonra yine içinizden 8'e kadar sayarak nefesinizi yavaş yavaş verin, bu egzersizi birkaç dakika boyunca sürdürün. Bu şekilde hem sigara içme isteğinizi bastırmış hem de stresinizi azaltmış olursunuz. 
Ellerinizi ve zihninizi meşgul edecek yeni uğraşlar bulun, elinizde yumuşak bir top, bir kalem yada elastik bir nesne tutun ve parmaklarınızın arasında dolaştırın. 
Kolay ulaşılabilir bir yerde meyva ve sebze bulundurun, sigara içme isteği duyduğunuz anlarda ağzınızı bunlarla meşgul edin. Böylelikle hem vitamin ihtiyacınızı karşılamış hem de kilo almayı engellemiş olursunuz. 
Sigara içme isteği uyandıracak arkadaş çevresi ve ortamlarından bir süre uzak kalmanız bırakma başarısını sürdürmenizde etkili olacaktır. 
Düzenli spor aktivitelerine başlayın. Bu şekilde düzenli soluk alıp vermeye başlarsınız, bronşlarınızdan salgılanan sıvı miktarında artış olur, bol miktarda balgam çıkarırsınız ve solunum yollarınızın açılmaya başladığını hissettikçe sigara bırakma başarısını sürdürmek istersiniz. Çünkü sağlığınızı yeniden kazandığınızı görmek sizi yüreklendirecektir. 
Kaldırabileceğinizden fazla sorumluluk yüklenmekten kaçının. 
Günlük işlerinizi yaparken zamanınızı daha iyi kullanmaya çalışın, işlerinizi son güne bırakmayın, sizi strese sokabilecek kişilerden uzak durun, her olayda mutlu olacak pozitif bir yön arayın. 
Kendinizi keşfedin, zayıf ve güçlü yönlerinizi gözden geçirin, güçlü yanlarınızı öne çıkarın, güçlü olduğunuz yönlerinizle övünün 
Bıraktıktan sonra geçen süre ne olursa olsun bir tek sigara dahi denemeyin. Böyle bir düşünce ve hareket tüm emeklerinizi boşa çıkarabilir. 
Sigara ikram eden arkadaşlarınızı uyarın ve onlardan sizin bırakma girişiminizi desteklemelerini isteyin. 

Yine de zorlandığınız bir an gelir ve bir sigara yakarsanız ;sizi bekleyen iki sonuç olacaktır; 
1. Ya "Demek ki ben sigara içmeden yapamıyorum" diyerek utanma ile karışık bir başarısızlık hissi yaşayıp yeniden eskisi gibi hatta daha fazla sigara içmeye başlayabilirsiniz. Ki bu durum sizin bazı mazeretlere sığınarak kendinize zarar verme isteğiniz olduğunu gösterir. Bu gibi durumlarda sigaranın, hayattaki tek zevkiniz, lüksünüz, sinirinizi yatıştıran bir dost olduğunu söylersiniz. Sigara içme isteğinizi haklı çıkarmaya çalışırsınız. 

2. Yada "Ben böyle bir durumda içme isteğini geçiştirmek için gerekli hazırlığı yapmamışım, bu nedenle burada başarısız oldum. Böyle durumlar için daha hazırlıklı olup, böyle durumlarda da içmemeyi öğrenebilirim. Onun için içmemeyi sürdüreceğim ve böyle durumlar için daha hazırlıklı olacağım" şeklinde düşünebilir ve kendinize yeniden söz vererek bırakmayı sürdürebilirsiniz. 

Araştırmalar yukarıdaki ikinci yaklaşımın benimsenmesi halinde başarı oranlarını çok arttığını göstermektedir. Unutulmaması gereken şey, "sigarayı bırakmak için içmemeyi öğrenmenin gerektiğidir". Nasıl ki sigara içmeyi öğrenerek sigara içmeye başlanıyorsa, içmemeyi öğrenerek de bırakılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder