Uzmanlar, sigara içmemekle ulaşılacak yeni dünyanın düşünülmesini tavsiye ederek, "Düzenli olarak egzersiz yapın. Sigara içenlerin yapmakta zorlandığı aktiviteleri yapmaya calisin. Bol bol dinlenin. Dıs görünüşünüze cok önem verin. Bol bol aynada kendinize bakın. Hic kimsenin evinizde sigara içmesine müsaade etmeyin" diyor.
Şayet sigara içme krizi gelirse, hemen bir şeyler içilmesini veya yenilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, "Sakız çiğneyin veya bir elma yiyin veya biraz çekirdek gtlatın. On kere cok derin nefes alın. Aldığınız onuncu nefesi bir süre tutun. Bu esnada bir kibrit yakın. Yavaşça kibriti üfleyerek söndürün. Kendinizi serbest bırakın ve cok hoşunuza giden şeyler düşünün. Sadece o huzur dolu görüntüye konsantre olun. Hiçbir zaman, 'Bir taneden bir sey çıkmaz ve birtanenin kimseye zaran olmaz'diye düşünmeyin. Geri dönüsü olmayan bir hata, bütün çabalarınıza son verebilir. Sigarayı bırakma sebeplerinizi yazmış olduğunuz kâğıda, bu sefer de sigarayı bırakmakla ne kadar memnun olduğunuzu yazın" uyarısında bulundular.
ıh uınnaı
SÜ Tıp Fakültesi'nde bazı öğretim üyeleri, dikkat dağıttığı için cep telefonu gibi sigaranın da otomobil sürücülerine yasaklanması konusunda imza topladı.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde bazı öğretim üyeleri, dikkat dağıttığı gerekçesiyle cep telefonu gibi sigaranın da otomobil sürücülerine yasaklanması konusunda imza topladı.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neyhan Ergene, sigaranın her yıl dünyada yüz binlerce kişiyi öldüren en kötü alışkanlıkların başında geldiğini söyledi.
Sigarının uyarıcı etkisinin yanı sıra içinde bulunan birçok zehirli madde sebebiyle sağlığı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Ergene, şunları kaydetti:
"BugüR cep telefonu ile otomobil kullanmak yasak ve belli bir cezası var. Çünkü, seyir halindeyken kullanılan cep telefonu, dikkat dağıtıyor. Ancak ondan daha tehlikeli olan sigara içilmesi serbest. Seyir sırasında içildiğinde uyarıcı etki yapan sigara, etkisinin geçmesinden sonra vücudu adeta uyuşturarak dikkat kaybının artmasına yol açıyor. Ayrıca, sigarayı yakmak, külünü atmak isterken geçen 1-2 saniyelik süre, ölümlü ya da yaralanmalı kazalara neden olabiliyor. Özellikle sigara içilirken düşen külün verdiği acı kazaya davetiye çıkarıyor."
Bu tür üzücü sonuçlarla karşılaşılmaması için sigaranın otomobillerde de yasaklanması yolunda öğretim üyeleri olarak imza topladıklarını belirten Ergene, toplanan imzaları TBMM'nin ilgili komisyonuna göndereceklerini, özellikle sürücülere sigara yasağı getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder